350.000.000 boeren activeren met datavisualisatie

Een schep in de grond als ultiem wapen tegen klimaatopwarming

Justdiggit is een organisatie met grote doelen en daarbij behorende grote hoeveelheden data. Met ons motto “Ontdek & Benut” helpt Databrewery organisaties zoals Justdiggit bij het vertalen van doelstellingen naar meetwaardes, om vervolgens met deze meetwaardes dashboards te realiseren die inzicht geven voor zowel intern als extern gebruik.

Justdiggit, een Nederlandse NGO, heeft zich als doel gesteld om Afrika weer ‘groen’ te maken om hiermee klimaatverandering tegen te gaan. Hoe? Zoals de naam al doet vermoeden ziet Justdiggit een oplossing in het openbreken van droge stukken land in het Afrikaanse landschap. Maar met een gezelschap van 25 medewerkers in Amsterdam, Tanzania, Kenia, Duitsland, en de UK is hun visie niet te realiseren. Daarom is het van groot belang om binnen 10 jaar meer dan 350 miljoen lokale boeren te betrekken in de, zoals dat binnen Justdiggit wordt genoemd, vergroenings-movement.

Deze vergroenings-movement is goed samen te vatten in twee projecten die op dit moment lopen. Het eerste project wordt uitgevoerd in Kenia. In een samenwerking met de Masai worden op grote schaal halve manen, ook wel “Earth Smiles”, in de grond gegraven. Met als resultaat dat regenwater langer in de grond blijft staan en de grond onder het oppervlak weer vruchtbaar wordt. Het tweede project vindt plaats in Tanzania, daar leidt Justdiggit boeren op tot ‘champion farmers’. Deze boeren leren hoe ze bomen weer kunnen laten groeien op hun eigen grond.

Beide projecten hebben als doel om groen te laten terugkeren op tot nu toe droge stukken land. Dit groen heeft als effect dat droogtes minder extreem zijn en de voedselproductie op peil blijft. Hierdoor zien boeren hun gezinsinkomen toenemen. De projecten zijn dus niet alleen belangrijk als wapen tegen klimaatopwarming maar hebben ook een impact op de lokale gemeenschap.

Om het verhaal van de vergroenings-movement te verspreiden en zoveel mogelijk lokale boeren, veehouders, en andere landgebruikers in beweging te krijgen speelt datavisualisatie een cruciale rol. Na het geven van de training: “Van Data Naar Inzicht”, spraken wij met Thijs van der Zaan; project officer bij Justdiggit.

“De training heeft mij duidelijk gemaakt dat datavisualisatie helemaal geen moeilijk onderwerp is, maar ontzettend nuttig is voor zowel het intern als extern gebruik van data” – Thijs van der Zaan

60.000 hectare grond ‘vergroend’, 4,5 miljoen bomen teruggebracht, en een doel van 350 miljoen betrokken boeren. Cijfers zo groot dat ze moeilijk te bevatten zijn. “Beelden zeggen veel meer dan woorden”, aldus Thijs. “Getallen opschrijven kan natuurlijk, maar het zegt mensen vaak niet zoveel. Door het visueel te maken snappen mensen vaak beter wat de daadwerkelijke impact nou eigenlijk is.” Door de inzet van datavisualisatie wil Justdiggit een stap extra zetten in het vertellen van haar verhaal. Dit helpt niet alleen om boeren te motiveren om zich aan te sluiten bij de vergroenings-movement, maar het inspireert ook mogelijke donateurs. Een bekend voorbeeld zijn de before-and-after foto’s die Justdiggit publiceert.

Een belangrijk onderdeel van de training is het vertalen van doelstellingen naar visualisaties. Hoe meet je succes? Het aantal bomen dat weer groeit, op voorheen droge stukken land, per jaar? Het aantal boeren wat actief mee doet aan de vergroenings-movement, of het aantal Earth Smiles? Het proces dat voorafgaat aan het realiseren van een dashboard is wellicht nog belangrijker dan het daadwerkelijk bouwen van een dashboard. Dit maakt het leren werken met een programma als Microsoft Power BI – die vele mogelijkheden biedt op het gebied van datavisualisatie – een stuk doelgerichter.

De training kwam op het perfecte moment. Onder andere omdat wij steeds meer met data aan het werken zijn. Omdat we niet in alle gebieden fysiek aanwezig kunnen zijn, moeten we onze impact vertellen aan de hand van datavisualisaties. In de toekomst wordt het een steeds belangrijker middel om in deze gebieden de boeren te activeren”, licht Thijs toe. Aan de hand van data van het project in Tanzania gingen de deelnemers aan de slag met het vraagstuk hoe je een complexe dataset kan vertalen naar inzichten door het gebruik van visualisaties. Het grootste leerpunt voor Thijs was dat dit proces helemaal niet lastig hoeft te zijn. “Door eerst een goede vertaalslag te maken van doelstellingen naar KPI’s en deze om te zetten in visualisaties, bouw je een dashboard – met complexe databronnen – in één middag!

Naar aanleiding van de training zijn er meerdere ideeën ontstaan over de inzet van datavisualisaties en dashboards. Zo wil Justdiggit een visualisatie maken op haar website die de actuele voortgang van de verschillende projecten laat zien met de meest recente databronnen. Het is voor ons als Databrewery altijd inspirerend om te zien welke energie en ideeën er ontstaan tijdens de trainingen.

Bent u na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over Justdiggit en haar activiteiten? Neem dan snel een kijkje op www.justdiggit.org en zie hoe u kunt bijdragen aan de doelstellingen van Justdiggit. Zien welke effecten de activiteiten van Justdiggit hebben op het Afrikaanse landschap? Vergeet dan vooral niet om Justdiggit te volgen op Instagram via: www.instagram.com/justdiggit.

Scroll naar boven
Scroll naar top